WebCam Vatra Dornei direct

 

Vatra Dornei este o stațiune turistică balneară din județul Suceava, cunoscută în principal datorită pârtiei de ski și a atracțiilor specifice zonei Bucovina.

Existența Dornei este atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova, conform unei legende care leagă numele localitații de o dragoste tragică a întemeietorului Dragoș Vodă, care s-ar fi îndrăgostit de o păstoriță din zonă, pe nume Dorina.

O explicație științifică a toponimicului „Dorna” este greu de oferit. Dicționarul limbii române editat de Academia Republicii Populare Române în anul 1958, explică noțiunea „dornă” prin bulboană sau vale cu apă. Slavii au numit așezarea mlăștinoasă „dolină”, romanii au numit-o „durnacum”, iar la români a ajuns „Dorina”, care prin eliminarea vocalei „i” și prin rotacismul specific limbii române, a devenit „Dorna”.

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1592. La 14 mai 1600 Mihai Viteazul trimite spre Moldova armata condusă de generalul său, Baba Novac. Acesta urmează drumul prin Candreni, peste Mestecăniș, spre Câmpulung și apoi spre Suceava, în urmărirea domnului Moldovei Ieremia Movilă. Din anul 2000 Vatra Dornei a fost declarată municipiu.

One thought on “WebCam Vatra Dornei direct

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *